Dieta hypoarelgiczna

Dieta hypoalergiczna opracowana przez Dr. med Konrada Werthmann'a

 

 

 

DIETA HYPOALERGICZNA

 

PRODUKTY NIEZALECANE

Mleko krowie i wszystkie jego produkty:

 Masło, śmietana, sery, czekolada, margaryna z mlekiem, jogurty i inne

Jajka kurze i wszystkie produkty zawierające jajka:

Ciasta, ciasteczka, żywność panierowana, majonez, naleśniki

Cukry proste oraz dwucukry:

cukier, miód, słodkie ciasta

Orzechy, świeże warzywa i świeże owoce (celuloza):

Orzechy włoskie, laskowe, musli, Nutella, dieta wysokowłókninowa, chleb pełnoziarnisty, ziarna np słonecznika, świeże owoce, świeże warzywa, surowe sałatki owocowe i warzywne, suszone owoce

Żywność zawierająca histaminę:

Sardynki, anchovies, puszkowane ryby, bekon, mięso królicze, wieprzowina

Alergeny dróg oddechowych:

Cebula, czosnek, por, musztarda, ketchup, owoce cytrusowe, kiwi, jagody, jabłka

PRODUKTY DOZWOLONE

Substytuty mleka krowiego:

Mleko sojowe i produkty sojowe

Mleko kozie i jego produkty (zawsze 1:1 z wodą)

Mleko owcze i jego produkty (zawsze 1:1 z wodą)

Margaryna wolna od krowiego mleka

Substytuty jajek kurzych:

Jajka kacze, gęsie, indycze

Substytuty cukrów:

węglowodany złożone, kasze, kukurydza, ziemniaki

Substytuty orzechów i żywności z celulozą:

Gotowane warzywa, gotowane lub pieczone owoce, pieczone lub grilowane babany 

Substytuty histaminy:

Gotowane lub grilowane ryby, kurczaki, kaczki, gęsi, indyki, kozy, ziemniaki, ryż

 

Dieta opracowana przez dr. med. Konrad Werthmann'a