Dieta przeciwgrzybicza

Dieta przeciwgrzybicza opracowana przez lek. med. Jacka Giovanoli- Jakubczak.

 

PRODUKTY KTÓRE NALEŻY OGRANICZYĆ LUB WYKLUCZYĆ

CUKIER we wszystkich postaciach; miód, dżem, produkty dla diabetyków, czekolada, cukierki, ciasta, torty, słodkie pieczywo, drożdżowe bułki i ciasta, soki i napoje gazowane z cukrem, budynie itp.PRODUKTY Z BIAŁEJ MĄKI, białe pieczywo, tosty, makarony, naleśniki, niektóre wędliny, pierogi, również chleb z mąki mieszanej, zupy w proszku.
DROŻDŻE
i wszelkie produkty zawierające drożdże (np. piwo!)
BIAŁY RYŻ
ALKOHOL
słodkie wina, piwo.
SŁODKIE OWOCE
banany, winogrona, pomarańcze, mandarynki, brzoskwinie, morele, śliwki, gruszki, owoce suszone, kompoty.
SERY PLEŚNIOWE I ŻÓŁTE, MAJONEZ, KETCHUP, PRODUKTY FERMENTOWANE
(m. in. sos sojowy)
SOKI W KARTONACH I BUTELKACH, PRZYPRAWY WIELOSKŁADNIKOWE (np. VEGETA) WSZYSTKIE DANIA GOTOWE PRZYRZĄDZANE METODAMI PRZEMYSŁOWYMI,
ARTYKUŁY SPOŻYWCZE WYSOKOPRZETWORZONE, KONSERWY


PRODUKTY DOZWOLONE

ZIEMNIAKI
KASZE, PŁATKI OWSIANE, KUKURYDZA
(oprócz kasz pszennych)
RYŻ CIEMNY NIEŁUSKANY
PIECZYWO
żytnie, orkiszowe na zakwasie, ryżowe
RYBY, MIĘSO ( z wyjątkiem wieprzowiny) –
wędliny drobiowe lub wołowe, najlepiej pieczone w domu.
JAJKA
jeśli nie są alergenem
WARZYWA
dobrze żuć
KWAŚNE OWOCE
jabłka, grapefruity, kiwi
OLIWA Z OLIWEK
tłoczona na zimno
ZIARNA
dyni, słonecznika, siemię lniane
NAPOJE
woda (niegazowana), herbata (najlepiej ziołowa, lub czarna słabo parzona), herbaty owocowe jednoskładnikowe, soki naturalne wyciskane z warzyw lub kwaśnych owoców.
PRODUKTY MLECZNEzamienić mleko krowie i jego produkty na jakiekolwiek inne - sojowe, kozie, owcze

Preferować raczej produkty z mleka koziego, owczego niż z krowiego. Unikać mleka pasteryzowanego.

UWAGA!!! Pod koniec okresu diety konieczna jest terapia p/grzybicza (konieczna próbka stolca!)


Dieta opracowana przez lek. med. Jacka Giovanoli- Jakubczak